Počinje ugradnja uličnih senzora za pametni parking u Splitu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema integraciji u sustav pametnoga grada

Tijekom ovoga tjedna, u srijedu i četvrtak, 29. i 30. studenoga, planira se ugradnja uličnih senzora na dvije lokacije: kroz jutro na Poljičkoj cesti ispred zgrade „Montera“,  a poslijepodne na parkingu u Šoltanskoj ulici ispred bolnice „Križine“. Završetak  ugradnje i povezivanje svih uličnih senzora u sustav planirani su za ožujak sljedeće godine.

Riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema integraciji u sustav pametnoga grada. Cilj je projekta građanima olakšati pronalaženje parkirnog mjesta, smanjiti gužve i emisije štetnih plinova. Sustav nudi praktična rješenja problematike parkiranja, a samo neka od njih su jednostavnije plaćanje usluge parkinga te prijava nepropisno parkiranih vozila.

Bežični senzori bit će instalirani na 43 ulična parkirališta s ukupno 1.360 parkirnih mjesta, a bežičnom mrežom releja i kolektora podataka bit će povezani na centralni sustav. Sva postojeća izvanulična parkirališta pod upravom Split parkinga također će biti povezana na centralni sustav. Svi korisnici aplikacije će u realnom vremenu na karti moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te gdje se nalaze parkirna mjesta za invalide. Osim navedenog, aplikacija nudi i mogućnost navigacije do slobodnog parkirnog mjesta.

Završetkom realizacije ovog projekta, Grad Split postat će prvi grad na europskom kontinentu koji će imati baš sva ulična parkirna mjesta (u sustavu naplate) pokrivena senzorskom tehnologijom i integrirana u Smart parking aplikaciju.

Građani i mediji će putem službenih kanala komunikacije pravovremeno biti obavješteni o radovima na svakoj lokaciji ugradnje uličnih senzora dan prije početka radova. Radovi će biti označeni u skladu sa svim sigurnosnim propisima, a potrebe za zatvaranjem prometnog traka neće biti, osim na dvije lokacije na sam dan ugradnje. Također, radovi će privremeno biti obustavljeni za vrijeme božićnih blagdana.

Radovi će se izvoditi po etapama, a na većim lokacijama radovi će se izvoditi na jednom dijelu parkinga, dok će drugi dio ostati u dnevnoj operativnoj funkciji. U slučaju izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, a zbog sigurnosti, radovi će biti privremeno odgođeni, o ćemu će javnost biti pravovremeno obavještena.

IZVOR: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply