Priznanja najboljim znanstvenicima Sveučilišta: „Meritokracija je jamstvo napretka grada!“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splitska znanstvena elita okupila se danas na trgu triju fakulteta sveučilišnog Kampusa, gdje je održana svečana dodjela Nagrada za znanost Sveučilišta u Splitu za 2020. godinu. Među uzvanicima bili su i gradonačelnik Andro Krstulović Opara,  zamjenik župana Luka Brčić, prorektori Sveučilišta te ostali predstavnici akademske zajednice. Čestitajući laureatima, splitski gradonačelnik istaknuo je meritokraciju kao temeljni kriterij pri dodijeli nagrada zaslužnima.

-Meritokratska načela moraju biti jamstvo napretka i sreće jednog društva. Kako će naš grad biti bolji? Kako će naša hrvatska država biti bolja? Samo i isključivo kriterijima koji se njeguju ovdje na splitskom Sveučilištu, a to su izvrsnost, vrhunska dostignuća i kredibilitet temeljen na znanju.  Upravo temeljem jasnih kriterija i meritokratskih postulata dodijeljene su Nagrade za znanost. Budite ponos grada i našeg Sveučilišta. Budite svjetlo na putu napretka – poručio je Krstulović Opara. Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić je imao čast najboljim znanstvenicima uručiti priznanja, i to sukladno njihovoj znanstvenoj produktivnosti i za rad koji je značajno pridonio prepoznatljivosti Sveučilišta u gradu podno Marjana.

-Splitski znanstvenici su najbolji veleposlanici svoga grada i našeg Sveučilišta. Ako igdje Split radi velike iskorake, to je upravo znanost – naveo je, među ostalim, rektor Ljutić. O značaju Nagrade najproduktivnijim znanstvenicima za splitsko sveučilište rektor Ljutić istaknuo je kako su laureati u samom  vrhu svjetske znanosti te svoje radove objavljuju u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima. Osnovni kriterij za dodjelu nagrada bio je znanstvena produktivnost autora iskazana u Web of Science Core Collection Scopus bazama podataka u 2019. godini.

Nagrade su primili, u području biomedicine i zdravstva: izv. prof. dr. scVesna Boraska Perica, doc. dr. sc. Zenon Pogorelić, te prof. dr. sc. Matko Marušić, svi s Medicinskog fakulteta. U kategoriji biotehničkih znanosti nagrađena je prof. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, za društvene znanosti: izv. prof. dr. sc. Daniela Garbin Praničević sa splitske Ekonomije, izv. prof. dr. sc. Darko Hren s Filozofskog fakulteta i izv. prof. dr. sc. Igor Jelaska s Kineziološkog fakulteta. Na humanističkom području priznanje je primio doc. dr. sc. Ivan Matijević s Filozofskog fakulteta, za interdisciplinarno područje izv. prof. dr. sc. Željana Bašić sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, za prirodne znanosti: prof. dr. sc. Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta i prof. dr. sc. Vlasta Bonačić Koutecky iz STIM-REI. U tehničkim znanostima najproduktivniji su bili: doc. dr. sc. Petar Šolić i prof. dr. sc. Sandro Nižetić s FESB-a, te prof. dr. sc. Ognjen Bonacci, prof. emer., i prof. dr. scAnte Munjiza, oba s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. U kategoriji velike kolaboracije nagrađen je doc. dr. sc. Toni Šćulac s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a u kategoriji mladih znanstvenika priznanja su dobili: dr. sc. Željko Penga s FESB-a, dr. scAntonela Matana s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te dr. sc. Šime Veršić s Kineziološkog fakulteta. Priznanje za svoj trud dobila je i prof.dr.sc. Vesna Boraska Perica s Medicinskog fakulteta temeljem radova koji su objavljeni u prošloj godini.

Share.

Leave A Reply