Split ostao bez cjepiva protiv gripe! Novih doza nema ni na vidiku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nema više cjepiva protiv gripe. To bi u jednoj rečenici bio sukus slijedeće priće. Nastavni Zavod za javno zdravstvo Splitsko-damatinske županije (Higijenski) ove je godine za potrebe cjepljenje, pred predstojeću sezonu gripe naručio i dobio 21600 doza cjepiva. No, na iznenađenje mnogih, a ponajviše liječnika i epidemiologa cjepivo je, kao ni jedne godine prije “planulo” i ostalo je samo nekoliko doza.

– I te doze su već rezervirane za starije i kronične bolesnike. Prijašnjih godina interes za cjepljenje nije bio ni približno ovakav i uvijek je ostajalo neiskorištenih doza cjepiva. Ove godine nas je ovakva “pomama” iznenadila. Koliko je i da li je ostalo cjepiva po ambulantama obiteljske medicine mi to u ovom trenutku ne možemo znati, ali informacije s terena nam kazuju da i oni više nemaju cjepiva, kazuje dr. Ivo Petrić, šef epidemiološke službe na Higijenskom.

Potražnja za cjepivom je velika na razini cijele Hrvatske, tako da ovogodišnje naručenih 280 tisuća doza, očigledno neće biti dovoljno.

– Prema nekim neslužbenim informacijama cjepiva protiv gripe nedostaje i u Europi. Po našim spoznajama već se krenulo u postupak interventnog uvoza cjepiva za Hrvatsku i prema informacijama koje za sada imamo početkom prosinca ćemo znati, hoće li se uspjeti ostvariti taj interventni uvoz, rekao nam je dr. Petrić.

Proteklih dana, kao i jučer mnogi su stanovnici Splita pokušali doći do cjepiva protiv gripe, odnosno cijepiti se na Higijenskom ili kod svojih obiteljskih liječnika. No, u tome nisu uspjevali, već su bili upučivani na privatne ljekarne koje bi eventualno mogle naručiti to cjepivo.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply