U splitski KBC stigla inspekcija, provjerit će navode iz anonimnog pisma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas je u splitski KBC stigla najavljena inspekcija ministarstva zdravstva. Oni su u splitsku bolnicu došli provjeriti navode iz anonimnog pisma kojim se tereti splitski kardiokirurg da je počinio 25 pogrešaka tijekom operativnih zahvata i prouzročio smrt četiri osobe.

Anonimna je osoba u svom pismu, kako pišu mediji, navodno navela 25 operacija tijekom kojih je ugrađivan manji broj premosnica od propisanog. Premosnice su, kako se tvrdi u pismu, ugrađivane na pogrešne arterije zbog čega je kod pacijenata došlo do srčanog ili moždanog udara te su preminuli.

U pismu je još navodno navedeno i kako se prijavljeni liječnik žalio kako mu je plaća mala da bi obavio sve što je potrebno, dok neke postupke nije radio jer mu se nije dalo, kao i da “neće stići sve obaviti jer ga čeka društvo za kartanje”.

“Prošli tjedan u medijima se stvorila priča zlonamjerno upućena prema našem KBC-u. Činjenice su da od trenutka kada su se pojavile određene devijacije na odjelu kardiokirurgije, unatrag godinu dana, da smo promptno reagirali postavljanjem nove uprave, dovođenjem kolega mentora iz Zagreba, te da smo u procese operacije uključili mlade kolege. Sami odjel je krenuo u jednom dobrom smjeru , uzlaznoj putanji i dogodio se ovaj novi moment , gdje se ponavljam jedna zlonamjerna, anonimna prijava kojoj je bio cilj destabilizacija, očito nekome ne odgovara uvođenje reda”, kaže doc.dr.sc. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

Podsjeća kako je upravo u vrijeme kada je pristigla anonimna prijava , odjel kardiokirurgije napravio je u pet dana nekoliko kompleksnih operacija.

“To upravo govori o pokušaju destabilizacije i jednoj zlonamjernoj prijavi nakon što se trudimo da izgradimo jedan kvalitetan odjel. Na dobrom smo putu, mlade kolege su se educirale, operiraju i imaju mentore, to je činjenica.”

Cijela situacija znatno je utjecala kako na liječnike, tako i na same pacijente ističe Dolić, jer se stvorila atmosfera nepovjerenja.

“Na nama je da to povjerenje povratimo i ovim putem apeliram, na naše sugrađane, potencijalne pacijente, da damo garanciju da u KBC-u Split mogu dobiti kvalitetnu skrb kada je u pitanju kardiokirurgija.”

Dolić dodaje kako su špekulacije u medijima o mogućim internim sukobima u KBC-u točne, ali da onaj tko je pokrenuo ovakvu priču nije svjestan da je sve izašlo izvan okvira osobnih animoziteta, već da štetu trpi i KBC, ali i pacijenti.

Inspekcija će tražiti uvid u dokumentaciju po stavkama navedenim u anonimnoj prijavi. Još uvijek na slučaju radi i Povjerenstvo za unutarnji nadzor u kojem se nalazi sedam liječnika iz splitske bolnice, a za sada još uvijek nemaju gotove nalaze istrage. Dolić kaže kako je to proces i kako se moraju napraviti detaljne analize, a to sve traje.

izvor: splitskidnevnik.rtl.hr

Share.

Leave A Reply