U Splitu održana simulacija terorističkog napada

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odjekivali su i pucnji, i eksplozije bombe, i cviljenje kočnica, ali i panični uzvici, te gromoglasno mumljanje “aaaaaaaaaa” u nedjeljno prijepodne šetnicom na zapadnoj strani splitskog stadiona Poljud. A sve u sklopu seminara za polaznike splitskog Centra za krav magu, izraleskog načina samoobrane, kojima su instruktori iz Zagreba održali lekciju – što učiniti u slučaju terorističkih napada od ISIL-ovaca, čija meta su nevini građani, a sve češće pješaci po europskim metropolama…

– Nije me strah terorizma, ali oprezan uvijek treba biti – ozbiljnošću odrasle osobe zbori nam 15-godišnja učenica splitske Treće gimnazije, popularnog MIOC-a, Marija Boko, koja je već dva mjeseca članica krav maginog splitskog tima.

– Sada znam kako treba reagirati i kako se ponašati kada netko puca ili baci bombu. A najteže je bilo pri onoj vježbi kada trebate zaštititi osobu koja je s vama. Kada se treba brinuti i o tuđem, a ne samo o svom životu – dodala je srednjoškolka, koja je, kao i još pedesetak polaznika, prošla nedjeljnu obuku.

Startalo se laganom šetnjom redom mladića i djevojaka, koje su instruktori Marijan Škiljić, Josip Marić i Nikola Perić pripremali za neizbježno. Za teroristički napad!

Cika i panika

– Šetajte lagano jedni prema drugima, nastojte se mimoići bez previše guranja. Ajmo sada potrčati… Uzmite partnera za ruku i pazite na njega. Onaj koji ima dlan poviše taj vodi…

Na potonju naredbu, naravno, prolomio se gromoglasan smijeh kada su stasiti momci, poneki zarasli u bradu, definiranih mišića, uzeli drugog “muškarčinu” za ruku, stisnuli prste i nastavili – šetati. Neki su “partnera” uhvatili i za lakat, onako “šotobraco” ruku pod ruku su izvršavali naredbe instruktora, no ama baš nitko nije očekivao brzinski dolazak kombija, bijelog vozila koje se zaletjelo u tu masu, zakočilo tek da iskoči terorist s puškom, pa nastavilo svoju opasnu vožnju među pješacima.

Vika, cika, panika, padanje po podu, skrivanje iza parkiranih automobila, bezglavo trčanje – u tren su zavladali pred zapadnim ulazima splitskog stadiona, a još kada se zapucalo, kada je terorist cijev puške uperio u pješake, rafalnom paljbom rešetajući sve ispred sebe – gužvi i panici nije bilo kraja.

– Ispuca sam cili rafal, trideset metaka, i dvadeset ih ubija. Vidite koliko ih je meni potrčalo u naručje. Nisu ni skužili kako baš ja imam pušku – zadovoljan, odigravši ulogu opasnog terorista naoružanog puškom, kazuje nam Šime Ćićo Negotić, 32-godišnji konobar koji već tri godine vježba krav magu, pa nam pojašnjava:

– Ovakvi napadi blokiraju ljudima mozak, ne znaju se snaći, pa su ove simulacije odlične!

Istina, jer smo i mi novinari doznali kako se ponašati kada nastane stampedo, kada netko baci bombu, kada netko zapuca.

– Uvijek treba naći izlaz iz mase, što više se udaljiti od mnoštva jer terorist ima samo jedan cilj: u što kraćem vremenu ubiti što više ljudi. A kada vidite bombu uvijek se okrenite nogama prema njoj da budete što manja meta. Znači, bacite se na pod prsima, sklopite pete te stisnite laktove, začepite uši i s glavom na podu govorite “aaaaaa” sve do iza detonacije – čule su se upute iskusnih predavača, dok je skupina spremno izvršavala njihove naredbe, bacala se po podu, mumljala “aaaaa”, stiskala uši, trčala iza automobila, tražeći gdje je bomba.

Napadaču u naručje

I bilo je tada svega, i onih koji nisu “sinjali” eksplozivno sredstvo pa bi zalegli tik uz crnu “kašikaru” i to bočno, postavši tako meta cijelom dužinom tijela, odnosno ne uspijevajući realizirati instruktorovu naredbu da budu što manja meta, okomito se okrenuvši nogama eksplozivu. Bilo je i onih koji su spremno potrčali napadaču s puškom u naručje, i ne uvidjevši kako od opasnosti bježe upravo u zagrljaj toj istoj smrtnoj prijetnji.

– Kaos i stampedo često znaju imati veće posljedice od direktnog metka. Zato osim ponašanja u tim kriznim situacijama, tijekom napada, učimo kako izbjeći masovna guranja, ali i kako pružiti pomoć unesrećenima – kazuje nam Ivan Kujundžić, voditelj Krav maga centra u Splitu, zadovoljan i ovom vježbom, budući da su prije godinu dana u Spaladium Areni imali demonstraciju upada terorista među publiku, opasnost od ubojice u zatvorenom prostoru.

Ovakvi tečaji su dobrodošli u ovim opasnim vremenima, pa raduje i dolazak Filipa Butorovića, gradskog pročelnika Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje. Samo da se odazvalo još više građana, kako bi sutra – zlu ne trebalo – bili spremni i za ovakve situacije modernog doba.

E da, na kraju je terorist i svladan…

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: