U Splitu se postavljaju nadzorne kamere, građani zabrinuti za privatnost

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako bi povećali sigurnost građana i posjetitelja, ali i olakšali posao komunalnim redarima te pomogli u suzbijanju kriminala, u Splitu se postavljaju nadzorne kamere na problematična prometna i turistička područja. Sustav videonadzora još je ranije postavljen u sve splitske osnovne škole, a u planu je i njegovo širenje, javlja RTL.

Ispoštovani propisi

‘Veliko oko’ u Splitu sve nadgleda. Na ulici se nalazi tek jedna od četrdesetak nadzornih kamera postavljenih u široj gradskoj jezgri.

”Meni ne smeta ništa, ovoga, što se tiče toga. Sigurnost je možda veća ako se što koji incident dogodi. Nije to loše”, rekao je Romeo iz Splita za RTL.

”Zapravo je dobro iz jednog sigurnosnog razloga, ali mislim da možda zapravo ta nakana sigurnosti sigurno krije i nešto drugo tako da zapravo i nisam baš potpuno sretna da je to tako. Nekako ugrožava se i nekakva privatnost”, rekla je Gordana Raos iz Splita.

 

Snimke vide tek rijetki

Iz Grada tvrde kako su ispoštovani svi propisi te da snimke vide tek rijetki.

”Pravo pristupa pregledavanja distribucije tih snimaka je strogo regulirano, nikakvi neovlašteni pristup nije dozvoljen. Ne postoji mogućnost da je to nekakav Veliki Brat, da se danas-sutra snimke pojave u javnosti bez nekakve propisane procedure i protokola”, izjavio je Ante Kokan, savjetnik u Odsjeku za Smart City projekte i digitalizaciju.

Također, kamere zasjenjuju sve druge dijelove grada koji nisu javna površina i koji se ne smiju snimati.

”Ne ostaje zapis niti jednog privatnog dijela imovine. Znači nikakav ulaz u nečiji privatni objekt ili nečiji poslovni objekt ne ostaje na zapisu koji grad Split pohranjuje”, rekao je Marijan Kegalj, voditelj prodaje tvrtke za postavljanje kamera.

Osim snimanja, ove kamere mogu detektirati i sumnjivo ponašanje.

”Konkretno dogodi se nekakva krađa i prilikom te krađe lopov počne brzo bježati to je praktički odstupanje od nekog normalnog kretanja osobe kojoj je nešto ukradeno i to će se alarmirati u službi koja to prati”, objašnjava Kegalj.

Što će omogućiti bržu reakciju nadležnih. Do kraja godine kamere će se postaviti na još dva mjesta, a cijena projekta je oko dva milijuna kuna.

”U planu je, sigurno, proširenje tog sustava ne samo na javne površine nego na nekakva kritična križanja, prometnice i dijelom nekakav promet u mirovanju – konkretno autobusne stanice i nekakve stvari koje su, onako, problematične već godinama”, kazao je Kokan.

To će, vjeruju u gradu, unaprijediti promet i smanjiti broj nesreća, javlja RTL.

Share.

Leave A Reply