Veliko srce Splita: pomoć nastradalima u potresu prikupljala se po cijelom gradu, put Petrinje, Siska i Gline otišli su brojni kombiji i šleperi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što smo izvijestili o neviđenom interesu za pomoć stradalima od potresa u splitskoj Vrančićevoj ulici, u organizaciji SKAC-a, gdje se donacijama puni i treći šleper, na našu adresu pristigle su nevjerojatne fotografije prikupljanja pomoći iz gotovo svih kvartova. Splićane je tragedija u Petrinji, Sisku, Zagrebu, Glini i obližnjim mjestima toliko dirnula da gotovo nema obitelji koja nije nešto donirala.

Svoja vrata otvorile su splitske župe, fotografije svjedoče kako su u svega nekoliko sati, donacije prepunile župne dvorane i urede, a brojni volonteri nesebično su se stavili na raspolaganje.

Don Josip Ulić, župnik Svetoga Spasa na Mejašima objavio je video na kojem se vidi kako građani Mejaša nisu ostali ravnodušni na tragediju koja je Hrvatsku duboko pogodila, crkvene prostorije pune su pomoći, a jedan je kombi krenuo prema Petrinji. Najavili su kako će se akcija nastaviti i u narednim danima. Skupljalo se i u crkvi na Pujankama, u svetoga Frane, svetoga Petra na Lokvama..

I u poznatoj splitskoj udruzi Anđeli skupljena je pomoć, a već su tri kombija otišla put sjevera Hrvatske, prvi pun vode, a preostala dva s hranom, dekama i poplunima. Do 22 sata prikuplja se pomoć i na Cankarjevoj poljani, gdje su se građani centra grada odazvali bez premišljanja.

Pomoć se skupljala i po gradskim kotarevima, u samo tri sata, potvrđuju nam iz Gradskog kotara Visoka, skupila se poprilična pomoć, a s prikupljanjem će se nastaviti i dalje.

Hrvatsko planinarsko društvo Mosor također je organiziralo akciju kojom su u manje od dva sata napunjena dva kombija!

U udruzi MoSt prikupljeno je pedesetak vreća za spavanjekoje ujutro kreću prema Petrinji.

Svi nam svjedoče kako se pomagalo srčano, bez zadrške, a donacije su takve i tolike da će se razvrstavati dugo u noć. Iako u kratkom vremenu i samoinicijativno, organizacija je, pogotovo s obzirom na epidemiološke mjere, na svim lokacijama besprijekorna. U srijedu će centar prikupljanja pomoći biti u Spaladium areni pa se mole građani da svoje donacije usmjere na tu lokaciju. Još jednom, jače nego ikada, Splićani su pokazali veliko srce.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply