Vepar opet ruje po Marjanu! Sada ga je najgore uznemiravati jer se može spustiti i u grad

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Marjan je očito prava blagodat ne samo za ljude, već i za divljač, točnije divlje svinje kojima je očito dobrano omilio.

Poslije zatišja od nekoliko mjeseci, kada službe nisu dobivale dojave o životinji koja se ove zime šetala južnim padinama, rovala polja na toj strani park-šume, plašila rekreativce u noćnim satima kada je obično aktivna, te uspješno bježala policiji i djelatnicima Javne ustanove za upravljanje Marjanom, izgleda da se ponovno aktivirala. Sada je viđena na sjevernim padinama, pokraj špine na Prvoj vodi uz cestu i na Benama.

To su lokacije gdje se kreće veliki broj naših sugrađana, pa je u Banovini žurno organiziran sastanak kako bi se uskladio rad gradskih službi, policije, Javne ustanove, ali i lovaca, iako trenutačno ne mogu reagirati izvan lovnog područja.

Budući da je promijenila stranu Marjana, a i nije je bilo neko vrijeme, sve su glasnija nagađanja kako je riječ o novoj, točnije drugoj divljoj svinji.

Da je to moguće smatra Mladen Balić, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i prvi čovjek županijskog Lovačkog saveza.

– Životinja nije opasna, sada ju je najgore uznemirivati. Trenutačno ne postoji način da ju se lovi ili odmakne, a sve što nasilno radimo može prouzročiti štetu – istaknuo je Balić, jedan od sudionika sastanka na kojem je najavljeno da će se ići u izradu programa zaštite divljači na nelovnom području grada jer se drukčije ne mogu provoditi nikakve radnje.

U to područje, osim Marjana, primjerice spadaju Žrnovnica, dio Mosora, Slatine i slične šumske površine gdje su se i poslije velikog požara ovoga ljeta pojavljivale divlje životinje.

 

Balić nam je kazao kako Marjan tim programom neće postati stanište divljači, a po završetku izrade elaborata će se ići i na odabir lovačkog društva koje će preuzeti zadaće uklanjanja divljih životinja na takvim nelovnim dijelovima grada, a izgledno je da to bude upravo lokalni savez koji ima i tvrtku certificiranu za izradu takvih programa.

– Na sastanku smo se dogovorili da će nekoliko lovaca izići na teren s prvim novim tragom o vepru, kako bismo utvrdili koliko je velika ta životinja, a pas tragač će je locirati. Glupo bi je bilo proganjati, jer ako ne ode u vodu može otići u grad – pojasnio je lovac te dodao kako će u slučaju da se situacija promijeni i dođe do ugroze građana policija biti nadležna za veprovo uklanjanje.

Dogradonačelnik Nino Vela kazao nam je da nisu htjeli prijeći preko uznemirujućih dojava o divljoj životinji u park-šumi prepunoj ljudi pa su odlučili uskladiti rad svih službi i institucija, koje će donijeti stručne procjene o razini ugroze i daljnjim akcijama.

– Stručnjaci su kazali da vepar nije opasan ako ga se ne dira, a budući da nema drugih pripadnika njegove vrste, vjerojatno će sam otići. Kao rješenje su moguća dva pristupa – da ga se ostavi na miru jer će otići kako je i došao, te da se ide u uklanjanje ako se poveća opasnost za građane. Park-šuma će se i dalje nastaviti motriti. Budući da se radi o gradskim okvirima i da to zakon nalaže, moramo izraditi program zaštite divljači u nelovnom području, što će obuhvatiti cijeli grad i sve lokacije gdje postoji šuma i mogućnost dolaska divljači – istaknuo je Vela i dodao kako će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća donijeti odluka o proglašenju nelovnih područja Splita i okolnih naselja, te o pristupanju izradi elaborata, što obično iznosi oko 40.000 kuna.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: