Zbog rijetke bolesti je u kolicima, ali splitski student živi punim plućima: s prijateljem s faksa izradio je digitalnu mapu za osobe s invaliditetom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odlazak u restoran, kafić, trgovinu ili banku – radnje su koje građani često uzimaju zdravo za gotovo, no osobe s invaliditetom ih moraju posebno isplanirati.

Kojim putem doći, postoji li rampa, hoće li ga na ulazu dočekati stepenica – samo su neka od pitanja s kojima se redovito susreće 26-godišnji Splićanin Stipo Margić koji boluje od rijetke neurološke bolesti – Friedrichove ataksije, zbog koje je s 19 godina završio u invalidskim kolicima. Život mu se od tada promijenio u potpunosti, ali on nije dozvolio da klone već je odlučio živjeti život punim plućima.

– Iz svog iskustva mogu reći da je svijest građana prema osobama s invaliditetom visoka, nikada do sada nisam imao loša iskustva. Uvijek bi mi ljudi pomogli, ali moje stajalište je da ne bi trebao pitati za pomoć već bi mi trebala biti osigurana osnovna pristupačnost – ističe Stipo na početku našeg razgovora.

I upravo ta želja potaknula je Stipu i njegova prijatelja Miju Matijevića, da osnuju udrugu “Liberato” i naprave istoimenu stranicu s interaktivnom digitalnom mapom za kretanje osoba s invaliditetom (www.liberato.io).

LJUBAV PREMA PROGRAMIRANJU

– Često izlazimo vani u klubove ili restorane i na većini mjesta bi nas dočekalo nekoliko stepenica. Kada smo u ekipi, to nije problem, ali nam je onda palo na pamet što ako, primjerice, Stipo želi curu izvesti u restoran na večeru. Mora dobro razmisliti koji izabrati da se ne bi doveo u situaciju da mu stepenice budu prepreka. Upravo zbog toga smo i napravili stranicu kako bi svima olakšali život – govori nam Mijo, koji je Stipu upoznao na fakultetu.

Obojica su studenti informacijskih tehnologija na Sveučilišnom odjelu za stručne studije, a spojila ih je ljubav prema programiranju. Ideja za izradom interaktivne digitalne mape rodila se u veljači prošle godine, kada su krenuli s razradom plana i programa.

– Uvijek sam želio spojiti znanje o programiranju i svoju bolest odnosno potrebu. I ova kombinacije je ispala savršena odluka. Nakon što smo razradili osnovni plan, prijavio sam se na StartIT@PICS akademiju, koju je organizirala Splitsko-dalmatinska županija u sklopu projekata ICT Županija i na kraju osvojio prvo mjesto i 15.000 kuna. Zajedno s Mijom sam odlučio da ćemo te novce iskoristiti za osnivanje udruge i pokretanje stranice – govori nam Stipo.
Stranica je svjetlo dana ugledala u veljači ove godine, a kako nam ovaj dvojac kaže, ovo je tek prva verzija, dok im planova za budućnost ne manjka.

– Za sada smo mapirali cijeli Split i lokacije podijelili u kategorije poput sport, zdravstvo, hrana i piće, obrazovanje, parking i kultura. Oko 100 lokacija smo do sada uključili, a naravno radimo i dalje na povećanju baze podataka. Stranica funkcionira tako da na njoj možete pogledati željeni restoran te vidjeti koliko je prilagođen osobama s invaliditetom – ima li rampu ili stepenice, prilagođeni WC, jesu li dopušteni psi vodiči i slično.

Svaki objekt dobije jedno od tri svjetla kao na semaforu, crveno (nepristupačno), žuto (pristupačno uz pomoć) ili zeleno (u potpunosti pristupačno) kako bi osobe s invaliditetom znale što mogu očekivati – objašnjava nam Stipo i dodaje kako im građani mogu sami na mail ili Facebook stranicu poslati informacije o objektu koji su prilagođeni osobama s invaliditetom ako ih nemaju u bazi, ali ih vlasnici mogu samostalno registrirati.
Ovo je prva takva stranica u Hrvatskoj, a kako kažu, žele je proširiti na cijelu zemlju.

– Sada nam je u planu mapirati i cijeli Trogir uz pomoć Udruge tjelesnih invalida TOMS iz Trogira. Cilj je uključiti što veći broj gradova, a u konačnici želimo stranicu u potpunosti prilagoditi za sve vrste invaliditeta – dodaje Mijo.
Povratnim informacijama su zadovoljni, a kako kažu, prema interesu građana pokušavat će se prilagođavati i posebno obratiti pažnju na kategorije koje su od najvećeg interesa.

– U kontaktu smo s udrugom slabovidnih kako bismo uspjeli i njima prilagoditi našu stranicu. Krenuo sam od sebe i problema s kojima se ja kao osoba u invalidskim kolicima susrećem jer mi je to bilo najlakše. Zbog toga nam je suradnja s drugim udrugama vrlo bitna kako bismo što bolje razumjeli njihove probleme i poteškoće te kako bismo u končanici mogli što bolje prilagoditi stranicu – veli Stipo.

Obojica budućnost vide u razvoju Udruge “Liberato” i njezinih sadržaja, a iduća ideja im je i razvoj interaktivnih panela na kojima će svima biti dostupna mapa za kretanja osoba s invaliditetom.
– Cilj nam je panele postaviti na neke glavne turističke lokacije, poput Rive, kako bi mapa bila dostupna domaćim, ali i stranim turistima. Ekran bi bio na touch, a sve bi funkcioniralo na solare. Jedno je sigurno, nastavljamo razvijati našu stranicu i ideje – za kraj nam poručuje ovaj dvojac.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply