Amerikanci uvjereni da je Peking lagao o broju mrtvih: za razliku od drugih političara, Trump je bio oprezan i pristojan u izjavama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SAD je došao do zaključka da je Kina lagala o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa i smatra da je taj broj uvelike umanjen, stoji u izvješću američke obavještajne službe koje u četvrtak prenosi Bloomberg.

Agencija Bloomberg je objavila povjerljivo izvješće koje je prošli tjedan predano Bijeloj kući.

Na svojoj redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare, predsjednik Donald Trump je izbjegao konkretan odgovor.

“Njihove se brojke čine pomalo preumanjene i vrlo sam pristojan kada to kažem. Na pitanje jesu li im brojke točne mogu reći da nisam kineski knjigovođa”, rekao je Trump.

Američka obavještajna služba ocijenila je da je broj žrtava koronavirusa koji je Peking službeno objavio netočan i namjerno odudara od stvarnog stanja.

“Komunistička partija Kine je lagala, laže i nastaviti će lagati o koronavirusu kako bi zaštitila režim”, kazao je republikanski senator Ben Sasse, komentirajući izvješće.

“CIA je potvrdila ono što smo već znali: Kina je mjesecima prikrivala ozbiljnost stanja s virusom”, dodao je njegov kolega iz Zastupničkog doma William Timmons.

“Svijet sada plaća za njihove greške”, istaknuo je.

Michael McCaul, na čelu Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, također se obrušio na Kinu koja je “skrivala pravi broj zaraženih” virusom SARS-CoV-2.

Trumpova administracija je na čelu sa šefom diplomacije Mikeom Pompeom posljednjih tjedana oštro kritizirala Kinu zbog manjka transparentnosti oko epidemije koja se proširila na cijeli svijet, ali je do sada nije jasno optužila da je lagala.

U utorak je i koordinatorica kriznog stožera Bijele kuće za borbu protiv pandemije Deborah Birx kazala da je Kina umanjivala broj žrtava te je stoga zdravstvena zajednica brojke interpretirala na način da stanje nije tako ozbiljno kao što se sumnjalo, dodajući da posljedice tog tumačenja sada vidimo u Italiji i Španjolskoj.

Prema službenim brojkama, u Kini se od prosinca, kada je bolest izbila u pokrajini Hubei, koronom zarazilo 82.394 ljudi, a umrlo je 3312. U SAD-u je do sada od zaraze preminulo oko 4700 ljudi, a zaraženih je više od 216.000.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply