Francuska u potrazi za nultim pacijentom došla do iznenađujućeg otkrića: ‘Prvog pacijenta imali smo još lani’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koronavirus Covid-19 pojavio se, izgleda, dosta prije nego što se mislilo – do zapanjujućeg otkrića došli su u bolnici u predgrađu Pariza gdje su ponovno testirali stare uzorke bolesnika s upalom pluća. Testovi su pokazali kako je već 27. prosinva liječen muškarac zaražen koronavirusom – dakle, točno mjesec dana prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Šef reanimacije u toj bolnici dr. Yves Cohen rekao je da su znanstvenici uzorke 24 pacijenta liječenih u prosincu i siječnju.

– Svi su bili negativni na gripu, ali od njih 24, imali smo jednog koji je bio pozitivan na Covid-19 27. prosinca, izjavio je.

Dodaje da je znanje o “nultom pacijentu” ključno za razumijevanje načina na koji se virus širi, ali i da je prerano reći je li spomenuti bolesnik taj.

– Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i svoju suprugu koja radi u supermarketu. Čovjek nije shvaćao kako je zaražen, jer smo sve analizirali i on nije putovao, a jedini kontakt je imao sa suprugom, tumači Cohen, dodajući da je supruga radila uz štand za prodaju sušija.

Cohen navodi, piše The Guardian, kako možda u pitanju zaista jest nulti francuski pacijent, ali ne treba isključiti da u drugim regijama postoji još netko. 

– Svi negativni PCR testovi na upalu pluća se moraju ponovo ispitati. Virus je vjerojatno cirkulirao, zaključio je.

Share.

Leave A Reply