Havaji: Lava krenula prema elektrani!, stručnjaci upozoravaju najgore tek dolazi…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Vulkan Kilauea na Havaji erumpira već sedam dana, a stručnjaci upozoravaju da će stvari ‘biti još i gore’.
Iako evakuacija stanovništa traje već deset dana, a materijalna šteta je ogromna, izgleda da najgore tek dolazi, prenosi Jutarnji list.

Naime, na putu lave je i geotermalna elektrana, a ako lava dođe u kontakt s kemikalijama doći će do velikih eksplozija, piše Independent. ‘Vatrene lopte’ tako bi mogle ugroziti radijus od nekoliko kilometara, zbog čega vlasti panično premještaju desetine tisuća galona zapaljivih kemikalija iz elektrane, a cijelu akciju koordinira hitni krizni tim.  

Kao da sve ovo gore navedeno nije dovoljno, geolozi upozoravaju i da bi vrh vulkana Kilauea uskoro mogao eksplodirati, zbog čega će u zrak ući velika količina toksičnih materija koje bi mogle izazvati trovanje stanovništva

Još jedno upozorenje uplašenim stanovnicima stiže od poznate geofizičarke Ingrid Johanson koja kaže da se razine lave u krateru vulkana spuštaju, što znači da bi se mogao začepiti, a to bi onda dovelo do masovne eksplozije.

– Kretanje rastaljenog stijena otvorilo je prostor za lavu što je smanjilo visinu jezera na vrhu. Kako razine jezera padaju ispod tablice podzemnih voda, voda može početi djelovati u interakciji s magmom, zagrijavati i stvoriti paru, rekao je znanstvenik Donald Swanson.

– Ako stijene padaju sa zidova koji okružuju magmu u vulkanu, stijene mogu formirati branu, a ako dođe do pritiska, ‘sve može naposljetku završiti u eksploziji, rekao je Swanson.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply