Skandalozni Bolsonaro: ‘Neki će umrijeti, ali to je život. Ne zaustavlja se tvornica auta zbog poginulih u prometu’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u petak je doveo u sumnju smrtnost u Sao Paulu od epidemije koronavirusa i optužio državnog guvernera da manipulira brojevima u političke svrhe, ne iznoseći dokaze za svoje tvrdnje.

 

Bolsonarove optužbe posljednja su runda u okršaju s brazilskim guvernerima, koji su se suprostavili predsjednikovim tvrdnjama da zaštita gospodarstva ima prednost nad mjerama društvenog distanciranja u borbi protiv širenja vrlo zaraznog virusa.

Iako predsjednik koronavirus naziva “malom gripom” i kritizira svako usporavanje najveće južnoameričke ekonomije, dužnosnici u saveznim državama ga ne slušaju, ograničili su kretanje i nastoje proširiti medicinske objekte. 

“Žao mi je, neki ljudi će umrijeti. To je život”, rekao je Bolsonaro na brazilskoj televiziji dodavši: “Ne možete zaustaviti tvornicu automobila zbog smrtnih slučajeva u prometu.”

Bolsonaro je rekao da se u saveznoj državi Sao Paulo, ekonomski najjačoj brazilskoj državi, broj smrtnih slučajeva čini “prevelikim”. Prema posljednjim podacima u Sao Paulo je najviše slučajeva od koronavirusa u Brazilu – 1.223 slučaja i 68 smrti.

“Moramo pogledati što se tamo događa. Ovo ne može biti igra brojeva koja favorizira političke interese”, kazao je predsjednik.

Ranije u petak, guverner Sao Paula Joao Doria, bivši saveznik Bolsonara za kojeg mnogi očekuju da će biti njegov suparnik na predsjedničkim izborima 2022., optužio je Bolsonara za promicanje “dezinformacija” pokretanjem TV reklamne kampanje koja kritizira ograničenja, prikazujući slogan “#BrazilCannotStop”.

Televizijsku reklamu je naručio predsjednikov ured po cijeni od milijun dolara i to bez savjetovanja s Ministarstvom zdravstva.

“Za prodavače iz susjedstva, za vlasnike prodavaonica u gradskim središtima, za domaće zaposlenike, za milijune Brazilaca, Brazil se ne može zaustaviti”, navodi se u oglasu, koji prikazuje scene prepunih učionica i uličnih tržnica.

Slogan je sličan #MilanWillNotStop, koji je postao popularan u sjevernoj Italiji u veljači. No, Italija je ubrzo postala globalni epicentar koronavirusa s više smrtnih slučajeva nego Kina.

izvor: novilist.hr

Share.

Leave A Reply