Detalji pomorske havarije na Mrduji: Dok smo se držali za prevrnuti brod i vikali upomoć charter nam je odbio pomoći, a mali Duje je po olujnoj buri sam doplivao do Brača

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Duje je doma, živ i zdrav. Došao je kući prije nas. Sve je u redu, osim što smo se neplanski okupali i brod nam se potopio. Evo sada ga teglimo u matičnu luku, u splitsku Lučicu, i kada ga popravimo idemo na Europsko prvenstvo za jedrilice klase “sea scape” na jezeru Lago di Garda u Italiji – brzo nam je izreferirao stanje Ozren Marušić, jedriličar JK “Splita”, koji je u subotu bio najtraženija osoba Mrdujske regate krstaša.

Naime, 41-godišnjak je bio kormilar broda “Remorker”, dugog 5,5 metara, koji je tijekom jedrenja izgubio jednog člana posade: to je Duje Dobronić, 15-godišnji učenik splitske Pomorske škole. S njima je još jedrio i Martin Mikelić (34).

– Nekih 500 metara od Brača, pred puntom Gomilica vjetar je pojačao i zaronili smo provom u val koji je samo Duju pokupio i izbacio ga s broda. Momak nam se nasmijao, digao palac gore dok smo mi vikali: Vraćamo se po tebe! Nije bio ozlijeđen, i počeo je plivati prema nama, mi smo spustili glavno jedro, no tada je nas pomeo jedan jaki reful bure od skoro 50 čvorova.
I Martin i ja smo pali u more, brod se okrenuo, no pukao je pin od kolombe, koji drži kada je brod naopako da ona ne potone u more, jer samo uz njezinu pomoć možemo brod opet okrenuti na pravu stranu i ponovno zajedriti. No ona je upala, a u svemu tome nam je “pomogao” val od nekih 1,5 metara koji nas je zalio pa više nismo ni Duju vidjeli od kreste mora.

Neuspjeli zaron

Pokušao sam zaroniti ispod broda, pronaći mobitel i stanicu da zovem pomoć, no previše konopa oko moje glave i brodske opreme, i brod koji mi skače na valu iznad mene stvaralo mi je dodatne probleme pa sam morao odustao od traženja. Jedino nam je preostalo držati se za brod i zvati u pomoć.

Priča nam dalje Ozren kako su on i Martin dovikivali jednom charter brodu u prolazu tipa Bavaria 46 imena “Lela Doranjski”, no charteraši su samo produžili, ni ne reagirajući na 30 metara dalje od sebe jedriličare u moru, s potopljenim brodom.

– Srećom, Tiho Josipović na brodu “Nanar 2” iz JK “Splita” i njegova posada su nam priskočili u pomoć, iako moram sada priznati, jedva smo se od vala i mi popeli na njihov brod.

Odmah smo nazvali 112 i rekli nam je član posade u moru, pa smo ih opet nakon deset minuta kontaktirali, no 4 minute iza tog poziva nas je nazvala moja supruga Ivana i rekla da je Dujina mama javila da ju je nazvao sin i da je on u Sutivanu. Naime, Duje je, a jak je on momak, doplivao do Gomilice, nekih par stotina metara, gdje su mu pomogli momci s broda “Stella Polaris” kormilara Marina Tončija Rosandića, koji su se nasukali.

Po njih i po Duju je, naravno, došao gumenjak Hrvatske gorske službe spašavanja i odvezao ga do Sutivana. Tamo sam ja već organizirao prijatelja da ga dočeka sa suhom odjećom i odveze na trajekt do Supetra te dalje u Split, gdje ga je dočekala majka. Duje je tako već bio doma i čitao da ga se traži – s osmijehom olakšanja jer je sve prošlo bez većih posljedica zbori nam Marušić, koji je promptno u nedjelju organizirao i vađenje “Remorkera” s dna mora. Sandra Barčot.

Preuzeto sa: SLOBODNA DALAMCIJA

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: