Kronični nedostatak liječnika, tehničara i medicinskih sestara u splitskom KBC-u

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nema predaha za djelatnike KBC-a Split. Imaju pune ruke posla i pune čekaonice, a sve ih više nedostaje. Još četiri dana traje natječaj KBC-a Split u kojem traže djelatnike za 162 radna mjesta.

-Splitska bolnica traži djelatnike za čak 162 radna mjesta. Najveća potražnja i dalje je za medicinskim sestrama i tehničarima – uputili su poziv.

I to njih čak 108. Ipak, od traženog broja jako mali postotak se zapošljava.

-Od osmoga mjeseca u četvrtom natječaju potražujemo 157 srednjih medicinskih sestara u četiri natječaja i zaposlimo 17. Mislim da vam je ta brojka dovoljna – rekla je za Dnevnik.hr Ivanka Ercegović, glavna sestra.

S liječnicima je slično stanje. Dobra je vijest kako je odobreno 35 specijalizacija za njih 120.

-Nažalost, imamo nedostatak liječnika, trebat će vremena da završe specijalizacije, ostaje i nedostatak medicinskih sestara. Radimo koliko god možemo – poručio je ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

Endokrinologija jedna je od specijalizacija za koju liječnika kronično nedostaje. Njihov optimalan broj bio bi 30.

-A ima nas trenutačno sedam završenih specijalista endokrinologije i dijabetologije – otkrio je endokrinolog Mladen Krnić.

Aktualni natječaj neće puno promijeniti situaciju jer su realne brojke mnogo veće. Ercegović je otkrila da nedostaje čak 610 medicinskih sestara i tehničara.

Spas se donekle vidi u kadru koji izlazi iz splitske zdravstvene škole koja je uvela i dodatni razred.

-U srednjoj školi, strukovnoj, bana Josipa Jelačića u Sinju upisan je jedan razred medicinskih sestara, to je sad prva generacija koja završava četvrti razred medicinskih tehničara – kaže Sanja Perić, ravnateljica Zdravstvene škole Split

U KBC-u Split liječi se oko milijun državljana Republike Hrvatske, uz dobar dio BiH te turista ljeti. A osoblja ni za lijeka.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply