Nove studije donose dobre vijesti o omikronu, naročito za one koji su primili booster

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

DANAS su objavljeni rezultati dviju studija koje donose dobre vijesti o omikron varijanti koronavirusa, koja se ubrzano širi Europom i SAD-om.

Prema novoj južnoafričkoj studiji, ključan dio druge linije obrane imunosnog sustava, a to su njegove T stanice, vrlo je učinkovit kada je posrijedi prepoznavanje i napad na omikron varijantu koronavirusa, čime se sprečava da se većina infekcija razvije u teži oblik bolesti.

Brojne mutacije omikrona pomažu mu da izbjegne antitijela, prvu liniju obrane organizma od infekcije.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi i ostale komponente imunosnog odgovora i dalje ciljale omikron, no dosad za to nema dokaza. 

“Većina odgovora T stanica unakrsno je prepoznala varijantu”

U eksperimentima in vitro (u epruvetama), istraživači iz Južnoafričke Republike izložili su T stanicama kopije virusa dobrovoljaca koji su primili cjepiva Johnson & Johnsona ili Pfizer/BioNTecha, kao i onih koji nisu bili cijepljeni, no razvili su vlastite T stanice nakon infekcije ranijom varijantom koronavirusa.

“Unatoč brojnim mutacijama omikrona i smanjenoj osjetljivosti na neutralizirajuća antitijela, većina odgovora T stanica, izazvana cijepljenjem ili prirodnom infekcijom, unakrsno je prepoznala varijantu”, objavili su istraživači u utorak na internetskoj stranici medRxiv. Studija još treba proći stručnu recenziju.

Novi prilog tezi da većina zaraženih omikronom ne razvija teži oblik bolesti

“Dobro očuvan imunitet T stanica na omikron vjerojatno će pridonijeti zaštiti od teškog oblika covida-19”, što ide u prilog onomu što su južnoafrički liječnici pretpostavljali u početku kada većina pacijenata zaražena omikronom nije razvila teži oblik bolesti, kazali su znanstvenici. 

“T” je oznaka za timus, organ ili prsnu žlijezdu koja još u ranom djetinjstvu igra važnu ulogu u regulaciji imunosnog sustava, a upravo se ondje stvaraju T-limfociti čija je uloga prvenstveno zaštita od infekcija.

 
 

Druga objavljena studija donosi dobre vijesti za one koji su se cijepili booster dozom.

Danska studija: Cijepljeni boosterom su zaštićeniji od zaraze omikronom unutar kućanstva

Prema rezultatima nove danske studije, ako se jedan član kućanstva zarazi varijantom omikron koronavirusa rizik od zaraze za druge članove toga kućanstva mnogo je manji ako su cijepljeni tzv. booster dozom.

Dansko istraživanje potvrdilo je da je omikron mnogo zarazniji od ranije inačice delte i izgledi da se dvaput cijepljeni pojedinci zaraze koronavirusom ako se zarazi jedan član kućanstva gotovo su tri do četiri puta veći u slučaju omikrona nego kada je posrijedi delta soj.

Omikron 2.6 puta zarazniji od delte

Znanstvenici su analizirali podatke o prijenosu koronavirusa među članovima gotovo 12.000 danskih kućanstava u kojima je netko bio zaražen. Od toga je u 2225 kućanstava evidentirana infekcija omikronom. 

Ustanovili su da je u tjednu nakon pojave prve zaraze u kućanstvu ukupno 6397 ostalih članova kućanstava bilo zaraženo.

Uzevši u obzir i ostale čimbenike rizika, znanstvenici su ustanovili da je stopa širenja virusa na potpuno cijepljene osobe bila 2.6 puta veća u kućanstvima u kojima je prevladavao soj omikrona u odnosu na ona u kojima je dominirala delta.

izvor: Index/HINA

Share.

Leave A Reply