Projekt SuSTainable: postavljanje fotonaponskih elektrana završeno prije roka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izvođač radova imao je rok od 14 mjeseci za postavljanje fotonaponskih sustava, odnosno solarnih elektrana na 14 objekata u vlasništvu Grada Splita: osnovne škole Brda, Lokve – Gripe, Kamen – Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive – Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan – Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječje vrtiće Mala sirena, More i Ružmarin te dvoranu Košarkaškog kluba Split na Gripama. Točno 12 mjeseci kasnije 11 objekata je spojeno na električnu mrežu, dok su tri u procesu spajanja.

Split je ovim projektom pokazao odlučnost u namjeri da bude predvodnik suvremenih zelenih trendova u RH, no ne zbog trenda, već stvarnih prednosti za grad i građane. Koristeći sunčevu energiju Split će proizvoditi 795 MWh električne energije što će donijeti uštedu od čak 100.000 eura godišnje. Osim značajne uštede na troškovima rada gradskih ustanova, ostvarit će se i snažan pozitivan utjecaj na okoliš sa smanjenjem ispusta CO2 od 186 tona. Sve to ostvaruje se iz samo jednog projekta – „SuSTainable“, kojeg financiraju države Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Vodeći se vlastitim primjerom značajnih ušteda na računima za sve skuplje energente, prošle je godine Grad Split i svojim građanima omogućio laku i jednostavnu procjenu isplativosti ove investicije na privatnoj kući ili zgradi putem aplikacije „Solarna mapa Grada Splita“. Također, zadovoljeni su i svi preduvjeti da gradska tvrtka „Split Parking“ preuzme upravljanje svim fotonaponskim elektranama u vlasništvu Grada, kako bi se postigla bolja optimizacija rada i iskoristivost cjelokupnog sustava.

Projekt SuSTainable, čija ukupna vrijednost iznosi 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja je 85 %, pokrenut je kao pilot projekt. Godinu dana kasnije dogovoreno je da se ide s FAZOM II projekta solarizacije grada, na što je moguće više objekata, kako bi uštede za gradsku blagajnu bile još značajnije.

Share.

Leave A Reply