Radnik splitske Čistoće na bolovanju gradio svoj hotel, sud ga vratio na posao, evo obrazloženja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splitski Općinski sud vratio je na posao automehaničara Čistoće koji je dobio otkaz zbog zlouporabe bolovanja. Čeka se sudski rasplet i u slučaju njegovog kolege, koji je također dobio otkaz.

Kako piše tportal, za dvojicu radnika splitske komunalne tvrtke Čistoća utvrđena je zloupotreba bolovanja, a procedura dodjele otkaza provedena je od početka do kraja bez greške.

No sud, radnika s inicijalima N. M. J. vraća na posao, po nepravomoćnoj presudi, i to s neobičnim obrazloženjem da bolovanje jest zloupotrijebio, ali da to “nije planirao”.

N.M.J. je s kolegom I.R. u splitskoj Čistoći zaposlen već dulje od dva desetljeća na radnom mjestu automehaničara.

Upravo njih dvojica u međuvremenu su razvila unosan biznis: vlasnici su tvrtke koja se bavi upravo servisom komunalnih vozila i u koju na popravke dolaze smetlarski kamioni iz niza gradova i općina u Dalmaciji, od Zadra do Metkovića.

Pored toga, ovi automehaničari vlasnici su i druge tvrtke koja je u mjestu Duće pokraj Omiša upravo izgradila jedan hotel. Ukupni godišnji prihod njihovih dviju tvrtki kreće se oko milijun eura.

 

Javio se na natječaj za direktora Čistoće

Njegov kolega I. R., piše Dalmatinski portal, nedavno se javio i na natječaj za direktora splitske Čistoće.

Slučaj je Upravi komunalne tvrtke djelovao sasvim solidno, no sud je odlučio prihvatiti tužbu otpuštenog radnika koji je u Čistoći bio zaposlen od 1997. godine zbog sljedeće stvari.

“Ovaj sud drži da kod tužitelja nije postojala svijest i namjera zloupotrebe bolovanja, tim više što se isti po uputi liječnika testirao na bolest Covid 19 i odmah zaključio bolovanje nakon što je dobio negativan nalaz.

S druge strane, sud drži kako su tužitelj i njegov kolega poslužili tuženiku da ostvari generalnu prevenciju, odnosno, da da upozorenje svim onim drugim radnicima koji su često bili na bolovanju s razlogom ili bez razloga.

Tužitelj i njegov kolega izabrani su za detektivski nadzor upravo radi činjenice da su svi znali da imaju u suvlasništvu tvrtke i da rade objekt u Dućama te da tužitelj popravlja kamione u svom servisu i da kada dobiju otkaz ovakve vrste neće biti toliko ugroženi jer imaju određeni prihod u svojim tvrtkama pa su kao takvi bili idealni da posluže za primjer zloupotrebljavajući njihovu umješnost i trud, ne cijeneći njihove kvalitete kao dugogodišnjih dobrih i vrijednih radnika.

 

Sud ne vidi koju je to štetu Čistoća pretrpjela

Tuženik kao poslodavac nije ničim dokazao da je tužitelj svojim postupanjem narušio ugled i nanio materijalnu štetu jer je tehnički direktor napravio reorganizaciju radnika u radionici pa sud ne vidi koju je to štetu tuženik pretrpio, a za koju bi bio odgovaran tužitelj radi korištenja bolovanja.

Za zaključiti je da i bez obzira što je tuženik u Pravilniku o radu predvidio zloupotrebu bolovanja kao razlog izvanrednog otkaza, ovaj sud drži kako na strani tužitelja nije postojala niti volja, niti namjera da ode na bolovanje radi obavljanja poslova na objektu u Dućama ili servisu, jer njegovo ponašanje ne upućuje na to.

Naime, tužitelj je odlazio u Solin gdje mu se nalazi servis, kao i pas kojeg treba nahraniti. Tamo su dolazili ljudi kojima je iza radnog vremena popravljao vozila.

Na gradilištu u Dućama obavljao je određene laganije poslove na otvorenom i u dnevnom trajanju od četiri do pet sati dnevno, dakle, ne cijeli dan ili duže, što bi bilo logično da je postojala zloupotreba radi završetka određenih poslova”, navodi se u presudi.

 

Share.

Leave A Reply