Tri oluje nad Atlantikom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na otoku Guadalupe proglašen je narančasti stupanj uzbune uoči prolaska uragana Maria, objavile su francuske vlasti i najavile da na taj svoj prekomorski teritorij šalju dodatnih 110 pripadnika civilne zaštite.

“Za ponedjeljak, 18. rujna, Meteo-France predviđa za Guadalupe nemirno more, jake vjetrove s rafalima do 200 km na sat, pljuskove do 400 mm po četvornom metru”, istaknula je vlast te oblasti u priopćenju.

Na francusko-nizozemskom otoku Sveti Martin i Sveti Bartolomej, koje je već početkom rujna opustošio uragan Irma, na snazi ostaje žuti stupanj uzbune, prema istome izvoru.

Uragan Maria će u danima koji dolaze brzo ojačati

Uragan Maria će, prema prognozama, u danima koji slijede brzo ojačati te se kreće prema Karipskim otocima koji se još uvijek oporavljaju od posljedica uragana Irme.

Očekuje se da će Maria u samo dva dana ojačati do uragana kategorije 4, javlja CNN.

Prvi udar Marie očekuje se već danas, a centar oluje trenutno se nalazi 200 kilometara sjeveroistočno od Barbadosa, javlja BBC. Upozorenje zbog uragana izdano je na otocima Guadeloupe, Dominica, St Kitts i Nevis, Montserrat i Martinique, a očekuje se da bi moglo biti izdano i za Djevičanske otoke, St. Martin, St Barts, Anguillu… iste otoke koje je opustošila Irma.

“Maria i dalje jača i očekuje se da će kroz dva dana biti veliki uragan te donijeti opasne vjetrove, jake oluje i obilne kiše”, prognoziraju meteorolozi.

Maria je samo jedna od triju oluja koje su se formirale nad Atlantskim oceanom, ali je i najopasnija.

IZVOR: index.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: