U Književnom krugu Split otvorena „Godina Marka Marulića“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prigodom obilježavanja velikog jubileja 500 godina od smrti oca hrvatske književnosti, istaknutog predstavnika europskoga kršćanskoga humanizma i renesansne epike, Marka Marulića, u Književnom krugu Split održana je danas svečanost otvorenja „Godine Marka Marulića“.

Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, među kojima i gradonačelnik Ivica Puljak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Blaženko Boban, rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić, kao i predstavnici gradskih muzeja i ustanova u kulturi.

Uvodno su studenti Umjetničke akademije pročitali ulomak iz Marulićeve „Judite“, „Molitva“, a potom je sve uzvanike pozdravio predsjednik Književnog kruga Marko Trogrlić izrazivši uvjerenje da će „Marulićev lik i djelo i nadalje svijetliti“.

Otvarajući „Godinu Marka Marulića“ ministrica Obuljen Koržinek istaknula je „amblematski Marulićev doprinos u oblikovanju hrvatskog kulturnog identiteta”. Marulova “Judita”, navela je, nulta je točka hrvatske književne umjetnosti, a sam Marulić jedan je od najznačajnijih hrvatskih i europskih intelektualaca svoga vremena. Marulolog Bratislav Lučin naveo je, među ostalim, kako su se Marulićeva djela na europske jezike prevodila već za njegova života.

Iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavili su pokretanje mrežne stranice Instituta – marulić.hr – izvornik, transkripciju i prilagodbu na suvremeni hrvatski jezik „Judite“.

Nakon svečanosti u Književnom krugu, zajedno sa članovima Društva kulturne baštine, uzvanici su u crkvi sv. Frane položili vijence na Marulićev grob.

U „Godini Marka Marulića“ tijekom cijele 2024. godine, diljem Hrvatske, održavat će se program raznovrsnih umjetničkih izričaja, formata i žanrova, namijenjenih svim dobnim skupinama i publikama – od izložbi, izdavanja knjiga, praizvedbi i postavljanje na pozornice djela nadahnutih Marulićem do nekoliko stručnih i znanstvenih skupova i konferencija.

Share.

Leave A Reply