Udruga Roda sutra organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica u Splitu: pravilno smještanje djece u njima smanjuje rizik ozbiljnih ozljeda za više od 90 posto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U subotu, 26. studenog 2022. od 10:00 do 12:00 sati na parkiralištu Mediteranskog instituta za istraživanje života, Meštrovićevo šetalište 45, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica u Splitu.

Roditelje se moli da, koji žele obaviti pregled, rezerviraju svoj termin na broj 098 651 699 (SMS, WhatsApp, Viber). Bez najave termina neće biti u mogućnosti obaviti pregled. Također, upućeni su na nedolazak u slučaju povišene tjelesne temperature, simptoma respiratornih bolesti ili izrečene mjere samoizolacije u svrhu zaštite svih sudionika.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 posto do 20 posto, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača autosjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

Share.

Leave A Reply