Zaustavili ga Britanci: Brodosplitov jedrenjak u raljama dugova

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Riječ je o dugogodišnjem međunarodnom sporu monegaške kompanije “Star Clippers” i brodogradilišta iz Splita.

Ponos brodogradilišta, najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu, prije mjesec dana neviđena atrakcija, uz veliku pozornost medija i kamere otplovio je iz Splita na svoju prvu kružnu plovidbu. U vodama Velike Britanije planira odraditi turističku sezonu.

No jučer, neugodnost za posadu i putnike u luci Dover. Prije odlaska na četverodnevno kružno putovanje čija je cijena 11 tisuća kuna po osobi, britanska vlast nije dozvolila isplovljavanje tražeći od vlasnika broda da podmiri dug od 13 milijuna eura. Vlasnik je danas platio dio duga i to 6, 93 milijuna kuna,

Brod je nakon uplate otplovio.

Ali ova priča počela je godinama prije. Jedrenjak je izvorno ugovoren za monegašku kompaniju Star Clippers, ali s obzirom na to da je gradnja u splitskom škveru kasnila, ugovor je raskinut. Sve je završilo na međunarodnoj arbitraži i naloženo je da vlasnik Brodosplita isplati odštetu od 13 milijuna eura. Iz tvrtke poručuju da ne bježe od plaćanja, ali spore iznos.

– Brodosplit već dvije godine pokušava to regulirati i platiti ali izvorni naručitelj traži više i mi smo dug platili jučer koji postoji po nama i mi smo ga jučer platili, govori Darko Pappo, član Uprave Brodosplita.

Nakon odustajanja naručitelja, brod je ostao u splitskom brodogradilištu gdje je i dovršen i postaje vlasništvo jedne od tvrtki Tomislava Debeljaka.

– Taj naručitelj Star skiper odbija dati upute za plaćanje kako bi se reguliralo isto. Namjerno je to napravio da ošteti naše interese jer je nas brod Star skiperu konkurencija, naglašava Pappo.

Dio duga od 6,93 milijuna eura, poručuju iz škvera, plaćen je internim sredstvima.

Star Clippers zahtijeva plaćanje ostatka duga, u suprotnom će, kažu, ponoviti prisilnu naplatu. S druge strane, iz Brodogradilišta poručuju da su sve platili te da im podmeću bivši partneri, piše HRT.

Share.

Leave A Reply