Zeleni Karepovac: U tijeku sadnja stabala

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Na saniranom splitskom odlagalištu otpada na Karepovcu započelo je krajobrazno uređenje, sadnja stabala i sjetva. Sadi se ukupno 207 stabala, od kojih je 167 koštela, 22 jasena, 14 stabala hrasta crnike i 4 bora pinija. Uz to, bit će posađeni i grmovi tamarisa. 

U protekle dvije godine radovi na sanaciji Karepovca odnosili su se na zatvaranje i konačno prekrivanje postojećeg presloženog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju aktivnog sustava otplinjavanja (plinski zdenci, plinske instalacije, itd) te krajobraznu sanaciju prekrivenog dijela odlagališta, sve iz „Paketa A“ Faze 3 ovog projekta. Početkom siječnja 2024. godine održat će se tehnički pregled saniranog odlagališta, a potom i ishođenje uporabne dozvole za ovaj paket.

Završeni su i radovi koji obuhvaćaju izgradnju plinske baklje, što je dio „Paketa B“ te sada i za taj dio projekta slijede koraci koji prethode ishođenju uporabne dozvole.

U sklopu projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac ostalo je još za izgraditi posljednji, „Paket C koji obuhvaća nabavu uređaja za pročišćavanje procjednih voda. Isti će se izgraditi na temelju provedenog monitoringa procjednih voda i analize rezultata koja će služiti kao ulazni podatak za izradu projektnog zadatka za izradu projektne dokumentacije uređaja za pročišćavanje. Očekuje se da će izgradnja uređaja za pročišćavanje procjednih voda i ishođenje uporabne dozvole biti završena do kraja sljedeće godine, 31. prosinca 2024.

Podsjetimo, riječ je o najvećem gradskom projektu ukupne vrijednosti 38.357.926,83 EUR-a (s PDV-om). Provedba projekta započela je 1. siječnja 2017., a traje do 31. prosinca 2024. godine, a sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Share.

Leave A Reply