Ovo su tri moguća scenarija razvoja krize u Hajduku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A šta sad? To pitanje u kontekstu Hajduka postavljaju gotovo svi. Pa vjerojatno čak i oni koji u cijeloj priči vode gotovo glavnu riječ. Subotnja večer i erupcija nezadovoljstva pokazatelj su kako je strpljenje navijača, najviše po pitanju rezultata prve momčadi, praktično na rezervi. Mnogo je mogućih scenarija kako bi se cijeli grop mogao rasplesti. Evo nekih scenarija gdje možda sve ovo vodi. Neki su izgledniji, neke baš i ne vidimo, no nikad se ne zna.

Plan A – Totalna metla

Dugoročni scenarij. Lančana reakcija odnosno promjene neće stati samo na struci, treneru Joanu Carrillu, sportskom direktoru Mariju Brancu, već će se promijeniti gotovo cijela rukovodstvena osovina kluba. Otići će po ovom scenariju i predsjednik uprave Ivan Kos, iako njegova ostavka u subotu navečer nije prihvaćena, ali i dogodit će se promjene u Nadzornom odboru. I čelnici NO odlučit će se na odlazak, povlačenje pod sve većim pritiskom navijača i javnosti. Na “tapetu” navijača našli su se i Kos, ključni čovjek NO Ante Šalinović… Vađene su iz arhive njihove izjave, najave i nekih ranijih vremena kada su dolazili na funkciju, odnosno kada su bili generatori promjena.

Raspisali bi se prijevremeni demokratski izbori za novi Nadzorni odbor, možda već početkom iduće godine, u ožujku. Time bi novoizabrani Nadzorni odbor imao dovoljno vremena na vrijeme za pripremu iduće sezone izabere novog predsjednika uprave, novog sportskog direktora, da se posloži momčad za iduću sezonu… Kako ona na terenu, tako i ona u kancelarijama. Na taj način ova sezona bi se, malo je grubo reći i napisati, ali gotovo pa žrtvovala. No, ionako je po pitanju nekog ozbiljnijeg rezultata u prvenstvu kakav se očekivao, gotovo pa otišla u vjetar. Ove generalne promjene bile bi pripreme kluba, prve momčadi za iduću sezonu.

Carrillo je već bivši, gotovo pa i Branco. Ivan Kos je na ivici. Kada su se u proljeće prošle godine čelni ljudi aktualnog NO-a odlučili za dalekosežne promjene, smjenu tadašnjeg predsjednika uprave Marina Brbića to je rezultiralo odlascima i Ljube Pavasovića Viskovića (tadašnji predsjednik tog tijela) i Zorana Mamića iz NO-a, sportskog direktora Gorana Vučevića, šefa omladinskog pogona Srđana Andrića. Time su Šalinović, Slaven Marasović i ostali iz tog društva koje je potpisalo prevrat na sebe preuzeli veliku odgovornost i teret. S kojim se po pitanju prve momčadi (infrastrukturalnih pomaka je bilo) nisu nosili sukladno očekivanjima, iako su najave na početku (sezone) bile bučne. Jede li revolucija opet svoju djecu?

Plan B – Srednji put

Otišli bi trener Carrillo, sportski direktor Branco, ali i predsjednik Kos. Ostao bi Nadzorni odbor u aktualnom sastavu, ne bi se išlo u prijevremene izbore za novi saziv tog tijela. Po načelu zapovjedne odgovornosti uz dva ključna čovjeka klupske struke Branca i Carrilla ovo bi mogao biti kraj i za Kosa. Nakon 17 mjeseci na mjestu predsjednika uprave izostao je očekivani pomak u rezultatima prve momčadi (za razliku od nekih infrastrukturalnih). Nadzorni odbor bi se othrvao nagomilanom nezadovoljstvu i dobio bi priliku da u ovom sastavu odradi svoj mandat do kraja iako je Kos bio njihov “pick”. Brbić im nije valjao, Kos je bio njihov izbor, ali čini se kako ipak to nije to. Raspisat će se novi natječaj za predsjednika uprave. Evo još jedne prilike, ali… Naravno, u stručnom dijelu se ne može toliko čekati. Mora se već i prije naći neko trajno ili privremeno rješenje. Da recimo Branco odradi sezonu do kraja (ili do izbora nasljednika) što je jedna od opcija, da se netko imenuje v.d. trenera do kraja (polu)sezone pa da novog trenera na dugoročniji period odredi novi sportski direktor kojeg će imenovati novi prvi čovjek kluba.

Plan C – Tresla se brda, rodio se miš

Kratkoročnije promjene. Na kraju će se put promjena ipak zaustaviti “samo” na struci, na Carrillu i Brancu. Inozemni dvojac će biti jedine žrtve revolucije. Revolucija u rukavicama. Španjolski trener nije pokazao da može uspraviti bijeli brod koji se naginje i tone, i u igri i na psihološkom planu. A on je bio izbor portugalskog sportskog direktora. Bilo je igrača s kojima je Branco pogodio, ali i onih s kojima nije. Tu će se lavina zaustaviti. Dat će se Kosu od strane Nadzornog odbora još jedna prilika da eventualno “pogodi” s novim trenerom i sportskim direktorom. Nakon Pušnika i Carrila bio bi to treći trener prve momčadi u njegovoj eri, pošto su se u klubu prethodno zahvalili Buriću na suradnji. Pokazatelj da još ima kredita kod NO-a je i neprihvaćena ostavka Kosa u subotu navečer.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: