Činilo se kako je prije tri godine farsa zvana hrvatski nogomet napokon dotaknula dno, ali pogriješili smo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na današnji dan prije točno tri godine, tog 22. studenoga 2014., neodigranim derbijem Dinama i Hajduka u Maksimiru činilo se kako je farsa zvana hrvatski nogomet napokon dotaknula dno, da je to zadnji apel upomoć.

Tjedan dana kasnije glasno odaslan i od tridesetak tisuća prosvjednika sa splitske Rive. Međutim, evo nas tri godine kasnije, a stvari se praktično nisu pomaknule s mrtve točke. A i ono malo što se promijenilo na bolje nije stiglo od onih koji od nogometa (itekako dobro) žive već od onih koji žive za nogomet.

Crna kronika

Zaživjele su nakon mnogo truda i tek uz dugo, dugo opiranje čelnika HNS-a izmjene Zakona o sportu kojima se dio nepravdi pokušao ispraviti. Međutim, i danas je reprezentacija talac i privatna igračka, i dalje sve diktira politika, i dalje vjerojatno sude arbitri koji su uzimali novac za pošteno suđenje u aferi koju je htio raskrinkati Hrvoje Maleš…

Dapače, čini se da je u zadnje tri godine sve i eskaliralo i na gore. Nije? Što kao uzrok što kao posljedica, u međuvremenu se dogodila i poljudska svastika, zahuktali su se procesi zbog sumnji u izvlačenje novca iz kluba protiv čelnika Dinama (i HNS-a), dogodio se St. Etienne, reprezentativci su pred utakmice Hrvatske na svjedočenjima i naglo su počeli zaboravljati, napadnut je Bruno Marić, propucan je Zdravko Mamić, umalo su se u loži “pocipali” čelnici Hajduka i Dinama… Kao da je u pitanju crna kronika, a ne sport.

Ajmo dalje. Supertalentirana reprezentativna generacija i za plasman na treće veliko natjecanje zaredom drhtala je do zadnje, dok izgubljenog Antu Čačića tek kad praktično više Hrvatska nije imala gdje ni doma biti dobrodošla nije zamijenio Zlatko Dalić. Četvrti izbornik u pet godina mandata predsjednika HNS-a Davor Šukera.

Kamp reprezentacije se tako dugo gradio kao da je svemirski, a ne u Sveticama. Dok nije sve stopirano da bi se predizborno najavila ulaganja u infrastrukturu klubova nakon što se zbog natopljenog Maksimira susret reprezentacije igrao dva dana. No, nešto je ipak i riješeno. Više nije sporno da hrvatski klubovi ne mogu prezimiti u Europi. Ostalo je tek upitno mogu li u HNL-u! Slučaj Istre 1961.

Šuker nadmašio Markovića

A nakon svega sada Šuker cilja na novi mandat. Kandidat je i HDZ-ovac Marijan Kustić, a jedini protukandidat sa vrlo skromnim izgledima za uspjeh kontra stranačke glasačke mašinerije je Dario Šimić. Na izborima koji su trebali ozdržani do kraja godine, pa potom u proljeće, da bi se ipak jučer saznalo da će se odigrati za mjesec dana. Fali samo šator.

Kada je Šuker tog srpnja 2012. izabran za predsjednika HNS-a ispalio je slavodobitno: “Trudit ću se dostići uspjehe Vlatka Markovića.” Mora se priznati, u tome je eto uspio. Ma šta uspio, debelo ga je nadmašio. Ništa se u tri godine nije promijenilo. Osim na gore.

IZVOR: slobodnadalomacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: